Hoe zet je doelen om naar actie? 

Bij de tweede masterclass van Emilie Sobels hebben je een Big Hairy Audacious Goal voor jezelf gemaakt. Met het stappenplan van Emilie heb je daarmee al een goed inzicht gekregen in; ‘de acties die je moet doen of denkt te moeten doen, je eigen prioriteitenmatrix, het maken van een tijdsplanning en de start voor het realiseren van je BHAG.’ De volgende stap? ACTIE!

Hoe begin je, waar begin je met alles dat je wil (of soms moet) doen? Sommige mensen zweren bij hun to-do-lijst en tijdsplanning en anderen zeggen dat zo’n lijstje hun motivatie juist omlaag haalt. Het feit blijft dat je taken hebt die uiteindelijk gedaan moeten worden, of dat nu voor jezelf is, voor je studie of werk. Hóe je die precies doet, ligt volledig bij jezelf. Het is wetenschappelijk bewezen dat het afstrepen van een taak van je to-do-lijst zorgt voor een dopamine boost. Dit geeft je een goed gevoel waardoor je met hernieuwde motivatie aan je volgende taak kan beginnen. 

Toch moet je ook oppassen met het alleen maar willen afstrepen van taken op je lijstje en daardoor steeds op de klok te kijken. Tijdsbesef maakt mensen namelijk minder effectief. Wanneer je steeds naar de tijd kijkt en periodes van taken gaat vergelijken met elkaar, zal je minder effectief werken en minder motivatie hebben, je raakt misschien wel gefrustreerd of gestrestst. Zonde! In de tijdsperiode waar we ons nu in bevinden, wordt er door bijvoorbeeld werkgevers steeds meer gevraagd naar creativiteit, kwaliteit en scherp denkvermogen, in plaats van de snelheid waarmee je een taak kan afronden.

Als we deze 2 punten bij elkaar leggen, is de conclusie; een to-do-lijst zonder tijdsindicatie. Dit zorgt voor de motivatie boost na een afgestreepte taak én de effectiviteit van een to-do-lijst zonder tijdsdruk. 

Om alle acties uit te voeren om tot je Big Hairy Audacious Goal (uit de les van Emilie) te komen, zal je soms mentaal uitgedaagd worden en misschien op een punt komen dat je het niet meer zo ziet zitten. Door je te focussen op een positieve mindset zal je jezelf ook op een positieve manier op je to-do’s en taken kunnen storten. Bij de derde en laatste masterclass van Emilie Sobels op 3 maart, zal zij focussen op het thema mindset. Denk aan de wet van aantrekkingskracht, maar ook visualiseren, beperkende gedachten, fuck-ups en dankbaarheid. Tools en tips die jou gaan helpen voor de juiste mindset! 

Heb jij zelf een slimme manier om plannen om te zetten in actie? Of een goede tip om niet gestrests te raken van je to-do-lijst? Deel deze als reactie hieronder, of op het forum, misschien help je anderen ook hiermee! 

Love,

Team PUMA